Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pametini i uspješni

Mladi inovatori iz Samobora žele osvojiti svjetsko tržište! Evo kako!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inovatori samoborske strukovne škole iza sebe imaju niz međunarodnih priznanja. Posljednjom inovacijom nadaju se da će osvojiti svjetsko tržište, a kako bi u tome u potpunosti uspjeli, škola će za njih izgraditi poseban centar za inovacije.

Učenici samoborske strukovne škole svakodnevno spajaju žice ne bi li došli do neke inovacije. Njihove ideje posramile bi i najveće stručnjake, posebice kada je riječ o posljednjoj na kojoj već mjesecima rade. 'Došli smo na ideju da napravimo pametnu kuću koja, uz to, i vrlo ekološki iskorištava energiju', kazao je Hrvoje Šegeta, učenik četvrtoga razreda.

Pročitajte i ovo Digitalni inovacijski inkubator - 2 Razmišljanje izvan okvira Potraga za najboljim mladim inovatorima: "Ovo je najbolji način učenja" Ante Ševo sa svojim učenicima ''Pamtit ću ovo vječno'' Samoborski osmaši od svog su se mladog razrednika oprostili - velikim plakatom, a on im poručuje: "Siguran sam da ću to pamtiti vječno"

Naime, napravili su jedinstven model pametne kuće. 'Od proizvodnje električne energije putem solarnih fotonaponskih modula do sustava grijanja u takvim kućama', kazao je Josip Barbić, učenik četvrtoga razreda. Shvatili su da je to budućnost koja može biti vrlo isplativa. Iz fonda Europske unije dobili su 229.000 eura za daljnji razvoj.

>>
Mladi poduzetnici otkrivaju - gdje zapinje pokretanje posla u Hrvatskoj!

'Recimo, sat vremena, pola sata prije nego dođete, sa svojim smartphoneom, laptopom, bilo čim upalite grijanje u vašoj kući i dođete u toplu kuću', objasnio je Emil Šikac, učenik četvrtoga razreda.

Shvatili su da je to budućnost koja može biti vrlo isplativa. Iz fonda Europske unije dobili su 229 tisuća eura za daljnji razvoj. 'To znači da će naši učenici koji se školuju za tehničare, za mehatroniku imati jedan izborni predmet koji bi se zvao pametna kuća, gdje bi zapravo apsolutno bili odmah spremni za tržište rada', kazao je Davor Škiljan, ravnatelj strukovne škole Samobor.

'Pametna kuća je točka na i znanja elektrotehnike kod učenika koji izrađuju radove kod mene', kazao je profesor Ivan Vlainić, stručni učitelj elektrotehnike. Upravo je on usmjerio učenike na realizaciju svojih ideja.

'Ponekad je malo bilo poteškoća s tim, ali sve uspijevamo napraviti', kazao je Filip Vlahović, učenik četvrtoga razreda. No ova ih je ideja dovela daleko.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene