Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ARCA

Didaktička gitara izum je samoborskih učenika

gitara
Borna Filić/PIXSELL
11.10.2012.
u 11:00

Instrument bi trebao olakšati učenje i početnicima i profesionalcima. Gitara ima ukupno 260 žica, a oku je vidljivo tek njih dvadeset

Patentom didaktičke električne gitare mladi inovatori Srednje strukovne škole Samobor Matija Lastovčić i David Martić izazvali su priličan interes posjetitelja 10. Međunarodne izložbe inovacija koja je jučer počela u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Darovitost i različite interese dvaju učenika prepoznao je njihov mentor Ivan Vlainić i tako inicirao spajanje elektronike i ljubavi prema glazbi u patent koji će uskoro zasigurno osvojiti samouke i profesionalne glazbenike diljem svijeta i olakšati im put do nastanka novih glazbenih uspješnica.

Prototip didaktičke električne gitare izrađen je od pleksiglasa da bi se što funkcionalnije prezentirao rad ovog instrumenta i predočilo multipleksirano programiranje. Gitara se sastoji od 130 LED dioda od kojih svaka ima dva izvoda tako da zapravo ima 260 žica, a oku je vidljivo tek njih 20. Za sviranja, zbog tromosti oka, vidljiva je samo jedna svjetleća LED dioda i time je izvođaču olakšano praćenje samog stvaranja glazbe, a početnicima bitno ubrzava usvajanje novih koraka i uočavanje pogrešaka pri izvođenju.

Inovator Alojzije Šestan predstavio je pak svoju jedinstvenu zaštitnu antibalističku borbenu kacigu, a Josip Modrušan supercipele za zimske uvjete.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije