Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
škola u samoboru

Ukorak s vremenom: Novi školski predmet gradnja pametnih kuća

strukovna skola samobor,portal
Davor Puklavec/PIXSELL
03.02.2013.
u 10:06

Projekt većinom financira Europska unija, a ostatak poduzetnici i Grad Samobor

Josipa Barbića oduvijek je zanimala tehnologija, no solarni sustav i koncept grijanja pomoću Sunčeve energije posebno ga je zainteresirao u srednjoj školi. O pametnim kućama počeo je pričati s profesorom u Strukovnoj školi Samobor, a izradom makete te dobitkom medalje za simulaciju dobivanja topline iz sunca približio se svom snu o gradnju pametnih kuća od temelja do krova. Slično razmišljaju i njegovi kolege koji su sudjelovali u projektu, a Strukovna škola mogla bi im omogućiti da nauče svaki aspekt o gradnji takvog sustava.

Tehničar mehatronike

Sve bi se trebalo realizirati za dvije godine, a to će činiti u sklopu smjera tehničar mehatronike te će im to biti i svojevrsna specijalizacija. Tako će Strukovna škola, poznata po učeničkim inovacijama, postati referentni centar i jedina u Hrvatskoj u kojoj će se moći educirati o takvom sustavu, pomoću kojeg funkcionira samo dva posto kuća u Hrvatskoj, a potražnja za njima raste iz dana u dan.

– Sustav je to koji prožima kuću kao i klasične električne instalacije, a pomoću njega se može na lagan i jednostavan način upravljati svime – rasvjetom, grijanjem, roletama, zastorima, multimedijom, garažnim i dvorišnim vratima, vrtnim sustavom zalijevanja, kućanskim aparatima pa čak i kad niste kod kuće – objasnio je stručni učitelj elektrotehnike Ivan Vlainić, a ravnatelj škole Davor Škiljan dodao je kako će se na proljeće u sklopu škole početi graditi i 750 kvadrata učioničkog prostora, u sklopu kojeg će moći simulirati gradnju osam pametnih kuća. U implementaciji programa pomaže im i EU, koja financira 85 posto od 229 tisuća eura, kolika je vrijednost projekta. Ostatak su osigurali partneri, među kojima su Poduzetnički centar Samobor, Udruženje obrtnika Samobor te Grad Samobor, a profesori škole trenutačno rade na tome da poduzetnike grada upoznaju s projektom kako bi učenici praktičnu nastavu mogli odrađivati kod njih.

Sustav i za umirovljenike

No SmartHome sustav nije zainteresirao samo učenike, nego se educirati mogu i poduzetnici te obrtnici koji žele dobiti kvalitetne radnike i širiti svoje poslovanje s novim uslugama.

– I za njih ćemo organizirati dodatnu specijalizaciju, jednako kao i za potencijalne vlasnike takvih kuća. No želja nam je predavati i u domovima umirovljenika jer su umirovljenici skupina kojoj bi takav sustav najviše pomogao. Primjerice, ako im pozli, trebaju samo pritisnuti jednu tipku kako bi sustav automatski pozvao Hitnu pomoć, njihove bližnje i svi koje su u programu da ih se u takvim slučajevima kontaktira – rekao je profesor Vlainić.

>>Čak 50 nastavnika i 70 učenika bi povukli 80.000 eura za nova znanja

Komentara 1

SO
Soljženicin
10:41 03.02.2013.

Nisu jedini, gospodo novinari informirajte sami sebe pa ostatak svijeta. Pohvale Samoborcima, pokude novinaru. Naravno da su nove tehnologije prisutne u građevinarstvu i djelatnostima vezani za kuću, ove današnje kuće su već na razini rastrošnih energetskih gutača i za par godina bit će proglašene energetski neupotrebljive i kao takve će biti izrazito odbojne za stanovanje i bilo kakvu kupoprodaju. Samoborci i ostali inovativni ljudi samo naprijed jer znanje pokreće svijet a ne gramzljivi i pohlepni pojedinci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije