preskoči na sadržaj

Srednja strukovna škola Samobor

Login
RCK - Industrija 4.0

Tražilica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 16. 3. 2014.

Ukupno: 292035
Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
Knjižnica

ŠKOLSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA

        

  Školska knjižnica  zajednička je knjižnica  Srednje strukovne škole, Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole i Gimnazije "A. G. Matoša".  Smještena je u učionici 49 u prizemlju, na 53 kvadratna metra.

RADNO VRIJEME

            od ponedjeljka do petka od 8 do 18,30 sati

        

DJELATNICI I AKTIVNOSTI

            U knjižnici rade tri diplomirane knjižničarke. Knjižničarka Srednje  strukovne škole je Irena Šepl, profesorica hrvatskog jezika i književnosti, knjižničarka  ETUŠ-a je Vida Milek, profesorica engleskog i talijanskog jezika, a gimnazijska knjižničarka je Nevenka Fresl, dipl. novinarka. Uz stalno stručno usavršavanje (seminari, stručna vijeća, praćenje literature), knjižničarke obavljaju stručnu i tehničku obradu knjiga te nabavu, posudbu i otpis građe, pružaju informacijske usluge, pomažu  učenicima u pripremanju referata, seminarskih i završnih radova, u prvim razredima održavaju nastavne satove na temu Pismo-knjiga-knjižnica. Knjižnica je, kao poveznica svih triju škola, pokretač i organizator izložbi (unutar svog prostora i na hodnicima), priredbi, književnih susreta i tematskih predavanja te posjeta Gradskoj knjižnici Samobor.                 

 

ČLANSTVO

            Članom knjižnice postaje svaki učenik upisom u školu.

         

 UVJETI POSUDBE I USLUGE

            Odjednom se mogu posuditi dvije knjige na rok od tri tjedna.

      Zakasnina se naplaćuje 0,50 lipa po danu po knjizi.

            Časopisi i referentna zbirka (enciklopedije, leksikoni, rječnici) mogu se koristiti u čitaonici ili posuditi na jedan školski sat.

            Formirana je zavičajna zbirka od pedesetak knjiga, a zbirka rijetkih knjiga (tiskanih do 1950. godine) smještena je u vitrini u glavnom školskom hodniku.

  FOND

            Knjižni fond iznosi oko 7 000 knjiga, što na žalost nije dovoljan broj svezaka za ukupno oko 1 300 učenika svih triju škola. 80% fonda čini lektira za nastavu hrvatskog jezika i književnosti, a preostalih 20% stručna literatura, priručnici, rječnici, leksikoni, beletristika, udžbenici te zavičajna zbirka. Neknjižnu građu čini dvadesetak naslova časopisa (Drvo znanja, Meridijani, National Geographic, Pro Pro, Marketing Up ....) i oko stotinjak jedinica AV građe.

 

ČITAONICA

            U sklopu knjižnice organizirana je i (pre)mala čitaonica (ima samo dva stola s ukupno osam radnih mjesta) u kojoj učenici mogu učiti, pisati zadaće, referate, završne radove ili korisno provoditi slobodno vrijeme.

INFORMATIZACIJA

            Informatizacija knjižne građe započela je 2003. godine u ZAKI-web informacijskom sustavu, koja je u potpunosti završena dvije godine kasnije. Stoga  je od školske godine 2005./2006. započela računalna posudba knjižne građe, a od sljedeće, 2006./2007. godine učenicima, na raspolaganju je i jedno korisničko računalo, isključivo za potrebe nastave. Od 1. siječnja 2011. u uporabi je METELWIN programski paket za upravljanje knjižnicama.

                  

 

preskoči na navigaciju