preskoči na sadržaj

Srednja strukovna škola Samobor

Login
RCK - Industrija 4.0

Tražilica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 16. 3. 2014.

Ukupno: 292035
3D samoborska kremšnita

U Srednjoj strukovnoj školi održana je 28. lipnja 2019. radionica 3D printanja kojom je ujedno i završen projekt „ 3D samoborska kremšnita“. Radionicu je vodio nastavnik Stjepan Razum, mag. ing. mech. koji u školi, među ostalima, predaje fakultativni predmet Aditivne tehnologije uz pomoć  bivšeg učenika mehatroničara Martina Sokolovića, poznatog po nagrađivanom radu „3D znanstvena podmornica“. Rad je nastao u Školi, a nagrađivan je diljem planete na sajmovima inovacija u Nürnbergu, Ženevi i Seulu. Radionici su prisustvovali učenici završnog razreda zanimanja tehničar za mehatroniku.

Slika 1: Radionica 3D printanja

Srednja strukovna škola provela je u suradnji s Ekonomskom, trgovačkom i ugostiteljskom školom projekt financiran od Ministarstva turizma RH-a. U konačnici u Strukovnoj isprintan je desertni tanjur s logom Škole na kojem je poslužena samoborska kremšnita koju su napravili učenici ETUŠ-a, zanimanja slastičar.  

Slika 2: Prezentacija 3D samoborske kremšnite

Projekt je medijski predstavljen 3. lipnja 2019., a još prije prezentiran je na manifestaciji „Dojdi osmaš“, kada je Školu obišlo više od četiri stotine učenika osmih razreda s područja Samobora i Svete Nedelje.

Projekt je završio radionicom 3D printanja, na kojoj su učenici usvajali nova znanja vezana uz izradu 3D modela, povezivanja 3D modela i parametara 3D ispisa te pravila koja moraju poštovati pri samom ispisu 3D tvorevine. Aditivna proizvodna tehnologija je postupak izrade predmeta koji koristi polimerni materijal za izradu geometrijski kompleksnu i prototipnih 3D tvorevina kako bi se ispitale njihove karakteristike vezane uz funkcionalnost, konstrukciju te način izrade u većim serijama.

 

Slika 3: Martin Sokolović s učenicima na 3D radionici

Slika 4: Desertni tanjurić s logom Škole isprintan na školskim 3D printeru

Samoborski volonteri

https://www.crvenikrizsamobor.hr/category/novosti/

Srednja strukovna škola prijavila se za sudjelovanje u projektu Hrvatskog Crvenog križa Zagrebačke županije pod nazivom „Razvoj školskog volontiranja uspostavom mreže volonterskih klubova Crvenog križa“. Cilj projekta je uključivanje učenika u humanitarne, edukativne i socijalno osjetljive volonterske programe na području Zagrebačke županije, osnovne i srednje škole. Projekt je započeo 1. lipnja 2017. godine i traje 17 mjeseci. Osmišljena su tri volonterska programa za učenike: Mali interventni timovi (edukacija i priprema učenika za postupanje u kriznim situacijama), vršnjačka pomoć učenicima i djeci imigrantima te klinci čuvalice životinja.

Mi smo se prijavili za program Mali interventni timovi. Nakon edukacije u Crvenom križu grada Samobora, sljedeća edukacija bila je na Sljemenu, gdje smo bili tri dana i dvije noći. Našu školu predstavljalo je 8 hrabrih i odvažnih učenika Stella Bogadi, Karlo Turčin, Dorian Stjepanović, Petar Brdarić, Veronika Blažević, Mellisa Jusić, Tomislav Tančak, Roland Ratešić i mentorica pedagoginja Anita Šimić.  Upoznali smo se s ostalim učenicima Zagrebačke županije koji su se prijavili u isti program. Bilo je zabavno.

Boravak na Sljemenu bio je u potpunosti organiziran. Svi smo odslušali predavanja/radionice iz prve pomoći, iz službe traženja i psihosocijalne podrške, a treća radionica bila je iz podizanja šatorskog naselja.

Više slika u Foto galeriji.. 

„Iz dnevnika  volonterki “ :

Izlet na Sljeme

Mi kao volonteri Srednje strukovne škole iz Samobora, prošli vikend krenuli smo na Sljeme. Put je bio uzbudljiv zbog vremenskih neprilika koje su nas na putu do tamo zadesile. Kako smo se približavali Domu Crvenog križa, snijega je bilo sve više. Prva večer je prošla brzo, upoznali smo se, podijelili u timove i večerali. Nakon večere imali smo slobodno vrijeme za raspakiravanje i pripremu za sljedeći dan. U subotu nakon doručka svaki tim je otišao na svoju poduku. Poduke su bile iz prve pomoći, psihosocijalne pomoći i podizanja šatora. Prva pomoć je bila vrlo zanimljiva, naučili smo mnoštvo korisnih stvari (imobilizacija, umjetno disanje, zaustavljanje krvarenja,..) Psihosocijalna pomoć je kratko trajala, ali nije bila ništa manje korisna. Podizanje šatora je bilo vrlo uzbudljivo iskustvo, koje ćemo podijeliti s  učenicima naše škole. U slobodno vrijeme smo išli u šetnju do vrha Sljemena. Subotu navečer smo proveli gledajući  utakmicu naše rukometne reprezentacije i igranjem društvenih igara . Ubrzo je došla i nedjelja i svaka grupa je završavala svoju poduku . I tako je došlo vrijem povratka svojim domovima. Vratili smo se puni dojmova, lijepih iskustava i novih poznanstava. To je bio lijep doživljaj i nadamo se da će se uskoro i ponoviti.

 

 

Samoborski volonteri

Svoje dojmove donosi Vito Menjak.

Naša škola je sa samoborskim Crvenim križem organizirala posjet staračkom domu u sklopu Mjeseca hrvatske knjige pod nazivom „Želim čitati“. Nas šest volontera, u pratnji naših knjižničarki, otišlo je u posjet umirovljenicima, razbiti im malo monotoniju svakodnevice i uljepšati im kišan i hladan ponedjeljak. S obzirom na to da je nedavno bio Dan grada, odlučili smo im čitati samoborske legende.

Dok smo hodali od škole do staračkog doma, imao sam laganu tremu jer, kao i ostali, nisam znao što nas točno tamo čeka i kako će to izgledati. Iako smo se u domu pojavili neočekivano i time iznenadili i njegovateljicu, bilo im je drago što nas vide te su nas toplo primili i ugostili.

Podijelili smo se po sobama pa je tako svaka baka mogla čuti drugu priču. Ja sam pred svima, u dnevnoj sobi, čitao legendu „Planinska vila spasila Okić-grad od Turaka“ jer su bake molile da pričekam dok ne dođu sve korisnice doma, njihova njegovateljica i naše drage knjižničarke. Dok smo tako čekali njihovo okupljanje i ostali učenici su završili sa svojim pričama po sobama pa su i oni došli k nama slušati legendu o planinskoj vili.

Od umirovljenica smo najviše pričali s Bernardom Lesković koja je radila kao pravnica u Zagrebu, a umirovila se u Samoboru. Ispričala nam je svoju zanimljivu životnu priču, kako je proživjela dva rata i kako je putovala po svijetu. Mislim da bismo njezin životopis mogli slušati danima jer gospođa Bernarda ima preko osamdeset godina kao i ostale štićenice doma. Samo jedna dama iz te treće životne dobi je ispod osamdeset. Ona nas je  zamolila da im ostavimo tekstove kako bi ih mogla ponovo pročitati ostalim umirovljenicama za Božić pa će tako naše djelo imati dvostruki efekt. Naravno, na to smo odmah pristali te im obećali novu posjetu.

SmileInVet

OPIS PROJEKTA

O projektu "Pametna kuća"....

 

Strukovna škola Samobor, poptisala je 21. rujna ugovor s Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih o provedbi projekta SMILE in VET, u vrijednosti od 229.414,84€ od čega EU financira 85,35%, troškova, a ostalo su osigurali pratneri. Projekt traje 12 mjeseci.

Partneri u ovom projektu su:  

Tehnička škola Pula: 
Tehnička škola u Puli započinje s radom 1959. godine. Pohađa ju približno 540 učenika koji se školuju za zanimanja Strojarski tehničar, Brodograđevni tehničar, Arhitektonski tehničar, Elektrotehničar, Geodetski tehničar, odnosno zanimanje Tehničar za mehatroniku. Dovršetkom dogradnje šest učionica početkom 2010. god. prelazi se na rad u jednoj smjeni, čime je, uz otvaranje Centra za nove tehnologije, učinjen veliki iskorak u podizanju kvalitete nastave.

Poduzetnički centar Samobor:
Svrha Poduzetničkog centra Samobor d.o.o. je ostvarenje strateških ciljeva gospodarskog razvoja Grada, utvrđenih u Strateškom programu razvoja Grada Samobora i Mapi razvoja Grada Samobora, a sve kako bi se ostvarila vizija Grada Samobora kao gospodarske sredine sa zdravom poduzetničkom inicijativom.

Udruženje obrtnika Samobor:
Udruženje obrtnika Samobor temeljna je obrtnička organizacija, koja preko Obrtničke komore Zagreb čini piramidu na čijem je vrhu Hrvatska obrtnička komora. U Zagrebačkoj županiji postoji 14 sličnih udruženja koja obavljaju poslove za obrtnike u svojim sredinama.

Elektroinžinjering Brodar d.o.o.
Tvrtka Elektroinžinjering Brodar d.o.o. osnovana je 2005. godine kao rezultat razvoja obrta ELMO koji posluje od 1993. godine. Osnovna djelatnost tvrtke je proizvodnja razvodno – upravljačkih ormara s naglaskom na kvalitetu i pouzdanost gotovog proizvoda.

Grad Samobor
Samobor je grad europskih standarda, gospodarskog i društvenog života, u koji se više dolazi nego odlazi. Zauzima važan položaj u odnosu na okolni prostor koji gravitira Samoboru kao svom prirodnom, upravnom, ukupnom društvenom, a napose kulturnom i poslovnom središtu.

Nagle promjene u ljudskom životu uzrokovane su brzim razvojem tehnologije. Nove tehnologije uvode cijeli spektar novih procesa i novih proizvoda u svakome aspektu života. Današnje tržište rada je pod utjecajem promjena u tehnologijama više nego ikad. Prema statistikama tržišta rada, mogućnosti karijera u područjima obuhvaćenima novim tehnologijama su ne samo najbrže rastuće, nego i jedno od vodećih polja zanimanja. Moderno obrazovanje ima veliku odgovornost da odgovori na stalni tehnološki napredak.
U ovom projektu strukovne škole u Samoboru i Puli stvoriti će sve potrebne preduvjete za modernizaciju školskih programa za zanimanje tehničar mehatronike. Škole će uvesti nove obrazovne sadržaje koji se odnose na upravljanje SmartHome sustava u nastavnim planovima i programima. SmartHome predstavlja sveobuhvatan spoj tehnologija i uređaja koji rade zajedno kao živčani sustav, kroz koji svi dijelovi električne mreže mogu međusobno komunicirati,  s ciljem uštede energije i pružanja udobnosti njegovome korisniku.
Modernizacija školskih kurikuluma bit će u skladu s potrebama tržišta rada, kroz lokalno partnerstvo koje obuhvaća Elektroinženjering Brodar d.o.o., lokalni poduzetnika koji će dati važne informacije strukovnim nastavnicima po pitanju koje vještine i kompetencije strukovni učenici trebaju imati kako bi bili uspješni na tržištu rada u ovom području rada. Ostali partneri (Tehnička škola Pula, Poduzetnički centar Samobor, Obrtnici udruga Samobor i Grad Samobor) su izravno povezani s gospodarstvom, a također će pridonijeti modernizaciji nastavnih programa. Važna činjenica je da je suradnja između partnera već postoji.
SmartHome je kombinacija tehnologije i načina života. Integrira sustave grijanja, hlađenja, sigurnosti, obrane od požara i rasvjete u jedinstvenu cjelinu koja omogućuje optimalno korištenje energije i udobnost upravljanja kućom. U Hrvatskoj postoji potreba za t energetski učinkovitim sustavom jer smanjuje troškove života, povećava vrijednost i sigurnost u kući i čini ju ugodnijom za život, posebno za starije osobe i za osobe s posebnim potrebama. Hrvatski gospodarski sektor pokazuje potrebu za kvalificiranom radnom snagom koja se bavi projektiranjem i ugradnjom opreme u SmartHome. Problem je u tome što se Hrvatskoj obrazovni sustav ne ide u korak sa tehnologijom što dovodi do potrebe za uvođenjem novih modernih elemenata u školske programe za zanimanje tehničar mehatronike koje se temelji na nacionalnome kurikulumu usvojenome prije deset godina od strane Ministarstva prosvjete i sporta.
Problemi koji će se rješavati ovime projektom se odnose na nedovoljnu suradnju i komunikaciju između gospodarskog sektora, lokalne uprave i strukovne škole što je dovelo do činjenice da školski sustav ne prati potrebe lokalnog gospodarstva dovoljno i da školski nastavni planovi uvijek ne osiguravaju kompetencije potrebne na tržištu rada.

Ciljane skupine:
1. 100 strukovnih učenika srednje škole u Samoboru i Puli za zanimanja tehničara mehatronike koji će biti odabrani u skladu s njihovim sposobnostima i interesima.
2. Osoblje u strukovnim školama (30 iz Samobora i 30 iz Pule: ravnatelji, strukovni učitelji, treneri i ostalo osoblje
3. 20 poduzetnika i obrtnika iz Zagrebačke županije koji imaju ili žele imati pripravnika u svom poduzeću i koji su zainteresirani ponuditi nove proizvode i usluge
Krajnji korisnici: budući strukovni studenti posebno studenti u zanimanju mehatroničar, strukovni nastavnici iz drugih škola, koji će slijediti primjere dobre prakse, poduzetnici i obrtnici koji žele dobiti kvalitetne radnike i širiti svoje poslovanje sa novim uslugama, lokalna zajednica, potencijalni vlasnici SmartHomes.
Projekt e se realizirati kroz sljedeće aktivnosti: 
A1. Kick off sastanak
A2. SWOT analiza škole
A3. Izrada anketa namijenjenih građanima
A4. Radionica za poduzetnike
A5. Radionica za obrtnike
A6. Edukacija stručnjaka za modernizaciju školskog kurikuluma 
A7. Radionica o novim metodama u nastavi
A8. Studijska putovanja u Austriju i Italiju
A9. Edukativno-informativni priručnik o pametnim kućama na CD-u
A10. Nabava opreme za praktičnu nastavu
A11. Promidžbene aktivnosti

 

preskoči na navigaciju